Door een staking van het gemeenschappelijk vakbondsfront bij alle spoorwegmaatschappijen (NMBS, Infrabel en HR Rail) zal het treinaanbod beperkt zijn van dinsdag 7 november, vanaf 22 uur, tot en met donderdag 9 november. De NMBS zal op basis van het beschikbare personeel een alternatieve treindienst opstellen. Ze vraagt aan de treinreizigers om regelmatig de NMBS-reisplanner na te kijken. Voor alle info over het internationaal treinverkeer kan je terecht op de website NMBS Internationaal. Maar waarom wordt er gestaakt en hoe reageert de directie van de NMBS hierop?

De vakbonden bij de spoorwegen zeggen gezamenlijk dat het vooral de onderhandelingen zijn die erg slecht verlopen. Het gaat over interne reorganisaties waarbij de directie een totaal andere kant op wil gaan dan wat de vakbonden willen. “De directie wil de opstarttijd van treinbegeleiders halveren om de productiviteit te verhogen. Dat zien we totaal niet zitten. Daar bovenop heeft de directie de beslissing gecommuniceerd zonder voorafgaand overleg. Ons operationeel personeel voelt zich geviseerd. Wij blijven aandringen op het behoud van de werkgelegenheid”, klinkt het bij de bonden.

Bij de NMBS-directie is men het niet eens. “We veroordelen de aangekondigde stakingen omdat ze in de huidige context onbegrijpelijk en onverantwoord zijn. Het gaat trouwens zeker niet om een eenzijdige beslissing om de productiviteit op te krikken. Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan het sociaal overleg. Wij betreuren ook het ongemak voor de reizigers en we zullen een alternatief vervoersplan uitwerken”, aldus de directie.

Beeld © rdc