De daling van de coronacijfers lijkt ingezet. Het aantal besmettingen loopt erg vlug terug, en de piek in de ziekenhuizen ligt achter ons. Virologen denken dat de huidige regels daarom moeten volstaan om de feestdagen min of meer veilig door te komen.

Gezondheidsinstituut Sciensano publiceerde zaterdag cijfers die hoop gaven. Het aantal besmettingen neemt nu redelijk snel af. Op donderdag 2 december lag het daggemiddelde nog op 17.502 nieuwe coronapatiënten, maar dat aantal is intussen al zeker gedaald tot 14.680. En ook in de ziekenhuizen verbetert de situatie stilletjes aan. Op een week tijd is de bezetting er met 250 coronapatiënten afgenomen. En dan moet het effect van de maatregelen van het laatste Overlegcomité eigenlijk nog komen. Het is te verwachten dus dat de huidige daling nog zal versnellen.”

Helaas blijven enkele indicatoren wel nog op een bijzonder hoog niveau steken. Het sterftecijfer blijft rond de 50 per dag schommelen, en op de afdeling intensieve zorgen is de situatie nog steeds voor geen meter verbeterd. Integendeel zelfs: er lagen dit weekend 840 coronapatiënten op intensieve. Maar het betere nieuws is dat de allerslechtste prognose die rekening hield met meer dan 1.200 patiënten op intensieve zorgen een prognose zal blijven. Virologen hopen ook daar op een verbetering de komende dagen.

Wie eind december zegt, denkt uiteraard ook aan feestdagen. Wat dat betreft brengen de dalende cijfers goed en slecht nieuws met zich mee. Het slechte nieuws is dat de cijfers niet snel genoeg dalen om Kerstmis en Nieuwjaar te kunnen vieren als voor corona. Maar kerst en nieuwjaar vieren in beperkte familiekring moet kunnen, misschien met een zelftest voor iedereen, behalve voor de kalkoen of het konijn die op tafel verschijnen.

Volgens de prognoses van de VUB waren er gisteren in het land slechts 11.306 besmettingen, het totaal bedraagt 1.923.231. Sint-Truiden +36, Wellen +8, Nieuwerkerken +10, Kortessem +6, Heers +6, Gingelom +7 en Borgloon +13 zijn de voorlopige cijfers uit onze onmiddellijke omgeving. Hasselt +62 en Genk +76 blijven hoog.