Het oude dorpsschooltje van Broekom, deelgemeente van Borgloon, is verkocht. Noémi De Smet (32) en Roeland Mertens (35) gaan er hun winkel met soldatenkledij en andere spullen uit de Tweede Wereldoorlog in huisvesten. Het gebouw wordt een winkel-museum. Niet geklasseerd maar wel als erfgoed beschouwd krijgt het aan de buitenzijde de look van het gebouw in zijn oorspronkelijke staat van 100 jaar geleden.

  • Tekst en foto’s: Rudi De Cock

In coronatijd startte het koppel Noémi en Roeland een winkel met reproductie-legeruniformen uit WO II dat al snel interesse oogstte van liefhebbers wereldwijd. “We hadden vanalles in stock binnengehaald zoals Duitse en Amerikaanse soldatenuniformen, gamellen, tenten, nagemaakte wapens, schoenen, en ga zo maar door. We kregen daar veel reacties op van zowat over de hele wereld ondertussen. Soms gaat het om liefhebbers, verzamelaars maar vaak zijn het mensen die aan een re-enactment willen deelnemen. Dat naspelen van historische scènes moet natuurlijk liefst met écht materiaal of perfecte namaak gebeuren, wat wij in de aanbieding hebben. Ook musea zijn op zoek naar unieke stukken en als ze die niet vinden komen ze bij ons aankloppen. Wij leveren perfecte reproducties aan die tot in detail waarheidsgetrouw zijn. Onlangs kwamen er nog twee Waalse jongens van 21 en 19 aangewaaid hier in Gorsem, helemaal te voet van het station, op zoek naar legeruniformen. Ook bij jongeren is er interesse.”

(Lees verder onder de foto’s)

Bulge Barn

De winkel ‘Bulge Barn’ (de naam verwijst naar het Ardennenoffensief) die Noémi en Roeland nu hebben in Sint-Truiden barst door het succes en de grote vraag uit de voegen. Roeland werkt als technieker en Noémi bij een softwarebedrijf, maar elke minuut van hun vrije tijd gaat naar hun hobby, hun passie. “Vandaar de stap naar Broekom waar er een groot plein is, de vroegere speelplaats, en een werkhuis voor oude voertuigen. We willen het verhaal van de oorlog blijven vertellen. We nemen zelf ook deel aan memorials om daar de geschiedenis mee levendig te houden. Hier worden oudstrijders en geschiedkundige gebeurtenissen herdacht.” Verder zijn er ook nog de “re-enactment” evenementen waarin de jaren ’40 worden beleefd zoals de mensen het vroeger ervaren hebben met kleding, materialen en zelfs een ontbijt zoals toen.

Dorpsschooltje  

Het schooltje van Broekom werd in 1925 gebouwd en bevatte destijds met twee klasjes. “Buurtbewoners vertellen ons dat het broer en zus waren die als leerkracht elks drie leerjaren voor zich namen in één klas. Het gebouw zelf heeft in de loop van de tijd aanpassingen gekend zoals een dakgoot met plastic, moderne ramen en valse muren. We gaan dat in zijn oorspronkelijke staat herstellen”, vertelt Noémi. “Zo zal de buitengevel helemaal lijken op de oude postkaart die we online hebben gevonden online. De valse muren gaan eruit zodat we een ruime winkel met geïntegreerd museum kunnen maken. Als mensen hier binnenkomen moeten ze niet het gevoel krijgen dat ze moéten kopen. Ze kunnen net als in andere musea even een wandeling maken temidden van de tweede wereldoorlog.”

Roeland is al sinds zijn 12e een verwoed verzamelaar en begon op 16 aan re-enactment te doen. Ook Noémi deed vroeger mee met Middeleeuwse taferelen en richtte in 2014 de Volkswagen T3 club, waar ze Roeland leerde kennen die op zoek was naar een Volkswagen Kever. “De klik was er meteen en sindsdien hebben we elkaar helemaal gevonden in deze gemeenschappelijke interesse. Ons huwelijk had als dresscode de jaren ’40 en onze huwelijksreis hebben we veelzeggend in Normandië doorgebracht. We vinden het belangrijk dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaat, vandaar ons nieuwe project in Broekom. Het zal nog hard werken worden om het daar op orde te zetten, maar als het af is zal het mooi zijn.”

Meer info via https://www.bulgebarn.com/