De Truienaren die verknocht zijn aan carnaval konden hem eindelijk weer zien passeren: de stoet – de 76e al – met praalwagens en snoepstrooiend verkleed volk erop. In totaal namen 45 carnavals- en folkloreverenigingen deel aan de optocht waarvan er 13 uit Sint-Truiden zelf afkomstig waren en traditiegetrouw enkelen ook uit Nederland.

Na een succesvolle praalstoet afgelopen weekend in Tongeren komt de carnavalsgekte op volle snelheid. Wellen, Heers en Borgloon volgen later deze week. Maar de maandag is sinds mensenheugenis voorbehouden voor Sint-Truiden. “De stoet duurde zo’n anderhalf uur en er zijn maanden van hard werken aan vooraf gegaan”, vertelt Giani Creten van de Orde van de Commeduur. “Carnaval is een integraal onderdeel van de identiteit van onze stad en we kijken ernaar uit om deze traditie voort te blijven zetten. De inspanningen van de stad om ervoor te zorgen dat iedereen van de festiviteiten kan genieten, hebben hun vruchten afgeworpen. Meer dan 70 mensen volgden de carnavalsstoet vanuit de zone voor andersvaliden. Er was vlakbij parking voorzien en begeleiders zorgden ter plaatse voor ondersteuning.”

De carnavalsvreugde gaat maandagavond in het feestpaviljoen verder. Dinsdagavond is het dorp Wellen aan de beurt met een lichtstoet.