• Column geschreven door Franck Van Erven

 

Ontvallen is ons de kleinkunstenaar Will Ferdy. Voor de jonge mensen een grote onbekende, maar voor de oudere onder ons voor eeuwig verbonden met het lied Christine en ook ‘het schrijverke’ van Guido Gezelle. In zijn tijd een grote meneer zoals men pleegt te zeggen. En bij zijn dood wordt stilgestaan door alle Vlaamse kranten en de tv zenders. Maar niet in de eerste plaats voor wat hij als kleinkunstenaar heeft betekend, nee zijn “coming out” staat prominent in elke krant. “ Eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam. Heb je je hele leven gewijd aan de nobele liedkunst en daar succes mee gehad, ga je dood en men rept hoofdzakelijk over het feit dat je hebt bekend gemaakt in het katholieke Vlaanderen dat je homoseksueel was. Ja, dat moet een schok zijn geweest en wat moesten zijn fans nu doen? Hetzelfde als de mensen in de oorlog stiekem luisteren naar de Engelse radio om het verloop van de oorlog te volgen, en nu dus stiekem luisteren naar Will Ferdy, die van de mannenliefde, wat zou de pastoor wel niet zeggen als hij wist dat ik naar zo iemand luisterde? En wat te zeggen van priester Guido Gezelle, zijn liedje “het schrijverke” werd gezongen door een homoseksueel. Schandelijk!

Het is maar goed dat Will Ferdy niet in Qatar geleefd heeft. “ Als hij maar geen voetballer wordt, ze schieten hem misschien half dood….” schreef Lennard Nijgh en zong zijn kompaan Boudewijn de Groot. En die kans is aanwezig voor een homoseksuele voetballer. Hoewel er nog bijna geen enkele homoseksuele voetballer zich “ge-out” heeft , kom aan jongens je gaat mij toch niet wijsmaken dat homoseksualiteit in alle geledingen van onze maatschappij voorkomt behalve in het voetbal. Maar doe me een plezier homoseksuele voetballer houdt nog een dikke maand je mond want je leven is niet veilig in een land waar de ambassadeur van het WK, de weledele heer Khalid Salman beweert dat homoseksualiteit een mentale afwijking is, “haram” of beter gezegd in onze taal “onrein” is. Misschien hebben ze in Qatar wel een Will Ferdy nodig, die de boel eens goed opschudt zoals de echte Ferdy dat deed in de jaren van het verstikkende katholicisme. En ik hoop voor de Qatarese Ferdy dat die na zijn dood wel herdacht wordt als een groot kunstenaar.

©Franck Van Erven

 Franck Van Erven is theatermaker, toneelschrijver en regisseur (o.a. bij theatergezelschap Pol Stas). Als Nederlander woont hij al 50 jaar in Vlaanderen, waarvan de laatste 20 jaar in het rustige Velm. Franck werpt in zijn columns een – soms kritische – (terug)blik op aspecten van zijn leven en van de actualiteit.