De Nationale Veiligheidsraad komt maandag bijeen, zo meldt premier Sophie Wilmes via Twitter. De premier wil bekijken of er aanvullende nationale maatregelen moeten genomen worden in de strijd tegen het coronavirus.

Wilmès neemt die beslissing op basis van een nieuw rapport van de federale evaluatiecel Celeval, die de toestand nauwlettend in de gaten houdt. De premier benadrukt ook het belang van een sterke lokale aanpak.

Maandag om 9 uur zitten de leden van de Veiligheidsraad dus al opnieuw samen. Afgelopen donderdag heeft de Nationale Veiligheidsraad zogezegd de laatste keer vergaderd. Toen werd onder meer afgesproken om verdere versoepelingen niet te laten ingaan. Ook de mondmaskerplicht werd uitgebreid. Maar aan de bubbel van vijftien personen werd niet geraakt, tot ergernis van de experts, onder wie Erika Vlieghe die weigert van nog deel uit te maken van deze Veiligheidsraad. En de excellenties konden dus met vakantie.

Eerder vandaag had ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) al opgeroepen om de Veiligheidsraad sneller bij elkaar te brengen. Zij zou namelijk zeer ongerust zijn, vooral over de situatie in Antwerpen. Trouwens, in tijden van oorlog hebben we geen “regering in Londen is Zuid-Frankrijk” nodig zoals in 1940.