Als het Trump afhangt beginnen ze in de States onmiddellijk te vaccineren, in de oliestaten gebruiken ze nu reeds een Chinees vaccin, maar bij ons gaan ze voorzichtiger te werk. Het coronavaccin komt er wellicht pas in België tegen de lente van 2021. Zo zegde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano deze voormiddag. Vermoedelijk tussen maart en juni komt er een eerste grote vaccinatiecampagne.

“Er zijn nog altijd klinische studies aan de gang voor het nieuwe vaccin. Als die achter de rug zijn en als veilig worden beschouwd, kan het vaccin worden goedgekeurd voor menselijk gebruik. Aanvankelijk werd op begin 2021 gemikt, maar dat lijkt niet haalbaar. We rekenen nu op de lente van volgend jaar”, zegt Steven Van Gucht. We gaan dus nog een hele periode zeer voorzichtig moeten zijn.

“Tussen maart en juni hopen we een eerste grote vaccinatiecampagne te kunnen beginnen. Uiteraard zullen we niet genoeg vaccin hebben om onmiddellijk iedereen te helpen. Daarom wordt gestart met de meeste kwetsbare groepen. Alle zorgverleners in de eerste plaats. Daarvoor zijn zo’n 500.000 dosissen nodig. Nadien komen de hoge risicogroepen. Mensen met onderliggende aandoeningen zoals onder meer hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas”, waarschuwde Van Gucht. Pas dan komt de rest van de bevolking aan de beurt.