Domein Alstergoed werd een jaar geleden aangekocht door VP Invest BV, een familiale investerings- en patrimoniumvennootschap, eigendom van de echtgenoten Verheyen en Premer. VP Invest BV is ontstaan vanuit een passie voor de opwaardering en instandhouding van historisch vastgoed.

Kircheim (1065) was een heerlijkheid binnen het Graafschap Loon. De uitbreiding ‘bij Sint-Truiden’ kwam er om verwarring met Kerkom in Vlaams-Brabant te vermijden. Iedereen kent Kerkom, al was het maar om het bier van de brouwerij waar Marc Limet nieuw leven ingeblazen heeft. Maar het onooglijk kleine dorp heeft wel twee kastelen, waarvan er vorig jaar één verkocht werd voor bijna zes miljoen euro.

Het verre verleden
Het kasteel, in de volksmond bekend onder de naam Rood kasteel heeft een lange geschiedenis. De heerlijkheid en het kasteel van Kerkom kwamen eind 14de eeuw in het bezit van heren uit de familie ‘van Kerkom’. In die periode huwt Isolde van Kerkom met Willem van Alsteren. Het domein gaat over van vader op zoon en blijft in het bezit van de familie ‘van Alsteren’ tot Ernest Frans van Alsteren de heerlijkheid in 1675 verkoopt aan Christoffel Henrix. In 1707 is het kasteelcomplex geheel vervallen. In december van dat jaar wordt Lambert van Schoor de nieuwe eigenaar van het kasteeldomein. Hij krijgt toestemming om alles af te breken en te verkopen. De familie Van Schoor die daarna 70 jaar op het domein verbleven laten een classicistisch kasteel bouwen. In 1889 werd door de toenmalige eigenaar, baron Fernand de Moffart, iets ten noordwesten van dat kasteel, een nieuw kasteel gebouwd zoals het nu gekend is.

Het recentere verleden…
In de jaren 1990 werd door de toenmalige eigenaar Paul Hayen een internationaal gekende stoeterij voor renpaarden uitgebouwd en werden verschillende kadasterpercelen aangekocht en samengevoegd tot het huidige domein Alstergoed. Het geheel van 37 ha omvat het kasteelpark van Kerkom, het overgrote deel van de oorspronkelijke landerijen van het Wit Kasteel, het bos op de Keelberg en enkele bossen en weilanden. Ongeveer de helft van het domein is beschermd als dorpsgezicht, het “Koetshuis” en de “Franse Tuin” zijn bijkomend beschermd als monument.

De toekomstvisie…
Na het overlijden van Paul Hayen, heeft domein Alstergoed erg geleden onder een gebrek aan een toekomstgerichte visie, een gebrek aan onderhoud, en een maximale commerciële uitbating van de paardenstoeterij. Verschillende recente wissels van eigenaars hebben geleid tot de huidige staat van het landgoed.
In eerste instantie wil VP Invest BV het domein in ere herstellen: De activiteiten van de stoeterij worden stopgezet per 31/1/2020. In samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos zal het gehele landgoed worden heringericht aansluitend bij de stijl van het oorspronkelijke kasteelpark. De ontsierende en zonevreemde panoramaboxen, klinkerverhardingen en paardenomheiningen zullen verwijderd worden na het bekomen van de nodige sloopvergunningen. De bestaande gebouwen worden herbestemd, zodat het domein op termijn financieel zelf-voorzienend kan worden en zo de test der tijd kan blijven doorstaan… 

Eerste stap:NatuurBeheersPlan
Om domein Alstergoed te beheren heb je natuurlijk vergunningen nodig… en omdat er net iets te veel bomen en landschapselementen zijn om telkens een aparte machtiging te vragen, hebben ze de voorbije maanden samen gewerkt met het Agentschap Natuur en Bos aan een NatuurBeheerPlan voor het ganse domein. 6 maanden en een dossier van 112 pagina’s later hebben de nieuwe eigenaars een beheerplan geldig voor de komende 24 jaar.

Dit plan beschrijft de herinrichting van het domein, het normale onderhoud zoals snoei- en maaibeurten, de kapvergunningen, de aanleg en het onderhoud van de parkpaden, de parkinfrastructuur, enz… Zo wordt er bijvoorbeeld ook 7,5 ha nieuw bos aangeplant, voornamelijk ter hoogte van de vroegere renbaan grenzend aan het Wit Kasteel.
Klimaatplan Sint-Truiden, dus ook het historisch erfgoed van Kerkom draagt zijn steentje bij tot meer groen in de stad, een steentje van 7,5 hectare!