Het aantal opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft in stijgende lijn. In de zeven dagen tot en met donderdag waren er gemiddeld zowat 156 opnames per dag, of 23 procent meer dan in de week ervoor. Deze cijfers werden door het gezondheidsinstituut Sciensano meegedeeld.

De teller van het totale aantal ziekenhuisopnames sinds de start van de pandemie staat volgens de voorlopige gegevens van het COVID-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano op 57.717. Momenteel liggen in totaal 1.906 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 426 op intensieve zorgen.

Het aantal bevestigde coronabesmettingen klokt intussen af op 780.251. In de week van 23 februari tot 1 maart is er sprake van gemiddeld 2.358,7 nieuwe besmettingen. Dat is 2 procent meer dan het gemiddelde van de week voordien en een stijging ten opzichte van gisteren met bijna 2500.

210305-cijfersIntussen zijn in ons land 22.196 mensen gestorven aan COVID-19. In de week tot 1 maart stierven dagelijks gemiddeld 26,1 mensen. Dat is een daling met 6,6 procent ten opzichte van het gemiddelde in de week voordien. Gisteren lieten 27 landgenoten het leven door corona.

De positiviteitsratio staat daarbij op 6,5 positieve testen op 100. In de zeven dagen tot 1 maart is er sprake van gemiddeld 41.300 coronatesten per dag.

Limburg blijft de nationale trend volgen.
Genk (3806, +14), Hasselt (2839, +11) en Sint-Truiden (+8) blijven in mekaars buurt. Van de andere gemeenten van de Eerstelijnszone Haspengouw blijven alleen Nieuwerkerken en Borgloon zonder bijkomende besmettingen. Kortessem heeft 1 nieuw positief geval, het eerste in meer dan een week, Wellen en Gingelom zien er 2 bijkomen en Heers zelfs 4, net als gisteren en eergisteren, en dat lijkt ons fors!

Wat de vaccinaties betreft, enige snelheid valt daarin nog niet te bespeuren. In Sint-Truiden is momenteel 7,5 procent van de bevolking gevaccineerd.

Wat straks?
Straks komen de ministers weer samen om te bakkeleien over de maatregelen. En zoals elke week hebben een aantal partijvoorzitters en drukkingsgroepen hun eisen (weer eens) op tafel gelegd. En met deze regering blijft het telkenmale koffiedik kijken over wat er uit de bus gaat komen. De logica zelve zou zijn dat er niks verandert gezien er ook cijfermatig en met een vergrootglas geen enkele verbetering te bespeuren is. Maar, Gods wegen zijn ondoorgrondelijk … en die van de politiek lopen daar vlak langs. Blijf TruiensNieuws volgen, van het ogenblik dat er op dit vlak nieuws is, vindt u het hier.