In beeld: het kunstwerkje op A6-formaat van Mieke Delanghe beeldt een breiende Maria-figuur af
De expositie van tientallen unieke oude en nieuwe heiligenprentjes in Museum De Mindere is afgesloten met de bekendmaking van de publieksprijs. Het werkje van Mieke Delanghe, de kunstenares die Moeder Maria had afgebeeld terwijl ze aan het breien is, kwam als winnaar uit de bus. Haar devotieprentje: ‘Onze-Lieve-Vrouw met het Breiwerk’ stelt de moeder van Jezus al breiend voor. “Zo wil ik de textielkunst opwaarderen”, stelt winnares Mieke.

Meer dan 500 kunstliefhebbers brachten hun stem uit en het originele kunstwerkje ‘O-L-Vrouw met het breiwerk’ kreeg de meeste stemmen. Je ziet Maria in gedachten verzonken, breiend aan een dekentje. “Het klassieke devotieprentje werd door Mieke Delanghe subtiel heruitgevonden en het publiek is er voor gewonnen”, stelt woordvoerder Peter Preuveneers. “Geen geperforeerd papier dat kantwerk nabootst, maar een boordje van echt stof. Oud kerktextiel dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. De speelse speldjes. Het is heel geloofwaardig. Dit eigentijdse, originele heiligenprentje zet de ontwerpers en kunstenaars, die al wevend, naaiend, klossend, knippend en breiend nieuwe ontwerpen creëren in de spotlights.”

In beeld: Mieke Delanghe maakte het kunstwerkje ‘Onze-Lieve-Vrouw met het breiwerk’ en kreeg daarvoor de publieksprijs

Werkje dat aan het denken zet

“Het werk – gemaakt op A6 formaat – doet me ook denken aan de mensen die het gros van onze kleren maken in erbarmelijke omstandigheden”, mijmert Peter verder. “We kennen ze zelden bij naam. Of je kan denken aan de ouders die kleren voor hun kinderen maken of herstellen, misschien niet altijd even kundig, maar steeds met niets dan liefde. Of aan de vrouwen, die vroeger eindelijk ook de toelating kregen om aan de academie te studeren, maar die dan wel enkel in het textielatelier welkom waren. Of aan de kloosterzusters en begijnen die de mooiste stoffen vervaardigden en aan de vrouwen die zich omheen één tafel schaarden om samen aan een quilt te werken en in de patronen boodschappen verstopten die ze niet luidop konden zeggen.” Met de toekenning van de publieksprijs sluit de tentoonstelling Sweet Devotion haar deuren. Het is uitkijken naar het volgende initiatief van Museum De Mindere.

Foto’s © Museum De Mindere