Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir kent via Toerisme Vlaanderen 5 miljoen euro relancemiddelen toe aan Herita VZW die de Abdij van Herkenrode gaat herbestemmen als florerende toeristische bestemming. De toekomstige invulling zal kaderen binnen de ‘Reizen naar Morgen’-filosofie van Toerisme Vlaanderen. Concreet wil dit zeggen dat de Abdij een meerwaarde moeten betekenen voor alle betrokkenen bij het project: bezoekers, bewoners, ondernemers en natuurlijk ook de plek zelf.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir kent 5 miljoen euro relancemiddelen toe aan Herita VZW die de Abdij van Herkenrode zal herbestemmen. Sinds begin dit jaar is Toerisme Vlaanderen de eigenaar van Hasseltse Abdij. De voorbije maanden heeft Demir en Toerisme Vlaanderen met de stad Hasselt, bewoners, bezoekers, Herita VZW en alle exploitanten, huurders en vrijwilligersorganisaties geschreven aan een nieuwe toekomstvisie voor de abdijsite. Daarbij staat de ‘Reizen naar Morgen’-filosofie van Toerisme Vlaanderen voorop. Dit wil zeggen dat de Abdij een meerwaarde zal hebben voor alle betrokkenen: bezoekers, bewoners, ondernemers en de plek zelf. Het toekomstplan vertrekt vanuit de unieke ziel en rijke geschiedenis van de Abdij met een duidelijke nadruk op de natuur- en erfgoedwaarden voor de volgende generaties.

De abdij van Herkenrode is meer dan 800 jaar oud, maar afgelopen decennia kende het een lange geschiedenis van overnames, restauraties en herbestemmingen. “Met de nieuwe toekomstplannen stomen we de Abdij definitief klaar voor de toekomst”, zegt minister Demir (N-VA). “Met de 5 miljoen euro aan financiële steun schakelen we een versnelling hoger en zetten we de Abdij al vanaf 2023 op de kaart als een oord van natuur, cultuur en erfgoed. Zo zal er voor elke bezoeker wat wils zijn. We geven ook onze Vlaamse waarden van duurzaamheid en gastvrijheid door aan de jeugd door ze te betrekken bij de toekomstplannen. Zo zal de Abdij ook een waardevolle betekenis hebben voor de volgende generaties.”

Herita VZW krijgt vanaf 2023 de site in erfpacht van Toerisme Vlaanderen en zal de toekomstplannen in de praktijk brengen. De 5 miljoen euro relancemiddelen die nu zijn toegekend door de Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir vormen de hefboom om de ambitieuze toekomst voor Herkenrode waar te maken. Zo komt er een centraal gelegen onthaal in het historische Poortgebouw. Daarnaast staan er ook allerlei andere zaken op het programma: een publieksparcours, mogelijkheden voor verblijfstoerisme, de eerste fase van de restauratie en de herwaardering van de Infirmerie en het Abdissenkwartier.