Wat zal er gebeuren met de gebouwen van de Belgische Fruitveiling (BFV) eenmaal de fusie met Belorta rond is? Het schepencollege van Sint-Truiden heeft een vergunning afgeleverd met voorwaarden voor de gebouwen van Trost/Erdal aan de Montenakenweg 525. De vergunning geeft toelating voor een sloop, de aanleg van een buffer en de volledige verwijdering van de verharding. 

De site met kantoren en de opslagruimtes aan het kruispunt met de N3 Haspengouwlaan blijft voorlopig in handen van de BFV. Maar wie het kruispunt oversteekt merkt gebouwen op de Montenakenweg nummer 525 van Trost/Erdal. Die staan al een tijdje leeg. Er werd een aanvraag ingediend om alles te slopen.

Bij de omgevingsvergunningsaanvraag van de nieuwe invulling van de site dient er een globaal ontwikkelingsplan toegevoegd te worden met de toekomstvisie voor de gehele bedrijvensite op deze locatie, en niet enkel de invulling van de betreffende percelen”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Mieke Claes (N-VA). De gebouwen werden gebruikt door de BFV, die hun kantoren er vlakbij hebben liggen aan het kruispunt met de Haspengouwlaan. 

De directie van BFV wil liever niet reageren op de nakende fusie met Belorta en de gevolgen ervan. In het schepencollege houdt men er rekening mee dat BFV er nieuwe gebouwen of loodsen gaat zetten. Volgens schepen Claes moet een bufferzone van 5 à 10 meter langs de Montenakenweg ruimte bieden voor een meer groenere inkleding, alsook ruimte om te parkeren. “Dat dient mee opgenomen te worden in de toekomstvisie”, aldus de schepen.

Begin 2022 lieten fruitveilingen BelOrta en BFV weten dat ze de krachten bundelen. Beide coöperaties hoopten zo meer slagkracht en kostenefficiëntie te kunnen bereiken voor de meer dan 1.400 aangesloten fruit- en groentetelers. De betrokken coöperaties namen de tijd om met behulp van verschillende experten alle aspecten en scenario’s door te praten. De doelstelling is om tegen uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel van start te kunnen gaan.

In beeld hieronder en bovenaan: een impressie van de gebouwen van Trost die tegen de vlakte zullen gaan 

Foto’s © TruiensNieuws