• Update, zondag 9 juli, 9 uur

Het belooft vandaag vanaf de late namiddag bijzonders fors te gaan onweren. Het KMI waarschuwt voor “zware regenval, grote hagelstenen, felle rukwinden, wateroverlast, én blikseminslagen”, en heeft code oranje afgekondigd voor Limburg en het volledige oosten van ons land.

Zondag is het eerst nog droog en zonnig. Het kwik klimt al snel tot boven 30 graden in Zuid-Limburg. Later op de dag krijgen we opnieuw onstabiel  weer met buien en lokaal onweer. Plaatselijk zijn die buien stevig met veel neerslag in korte tijd en kans op hagel en windstoten. Het KMI veranderde de ingestelde code geel al naar code oranje voor onweer af, tussen 13 en 21 uur. Het noodnummer 1722 werd geactiveerd.

Na het weekend

Maandag wisselen zon en wolken elkaar af. Een paar lokale buien blijven mogelijk, maar het blijft meestal droog bij maxima van 22 tot 26 graden. Dinsdag is het eerst droog met in Haspengouw brede opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en vergroot de kans op regen met onweer. Het blijft zwoel met 28 graden op de thermoteller. Woensdag en donderdag verwacht het KMI opklaringen en stapelwolken. Droge perioden en enkele buien wisselen elkaar af bij maxima van 19 tot 23 graden.

Juni wereldwijd warmste ooit gemeten

Afgelopen maand juni was de warmste maand juni wereldwijd ooit gemeten. Dat meldt de EU-instantie Copernicus Climate Change Service in een rapport. De gemiddelde temperatuur lag 0,5 graad boven het gemiddelde van 1991 tot 2020. Daarmee werd het vorige record, van juni 2019, overtroffen. De EU-instantie baseert deze bevindingen op computerberekeningen met enorme hoeveelheden data van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld. Ook de oppervlaktetemperatuur van de zee bereikte een record. Dit heeft volgens de onderzoekers te maken met klimaatverandering en El Niño. Vorige maandag was trouwens wereldwijd de warmste dag ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur op de aarde was die dag 17,01 graden Celsius. Het vorige record stamde uit augustus 2016 en was 16,92 graden.