Sinds afgelopen woensdag 16 maart is de firma Renotec gestart met de renovatie van de torenburcht te Brustem. Minister Matthias Diependaele had een tijd geleden groen licht gegeven voor financiële ondersteuning. De tientallen vogels zullen stilaan elders een vaste stek moeten gaan zoeken. Ook de groene omgeving rond de burcht wordt in een nieuw kleedje gestoken. Prijskaartje: 1,2 miljoen euro.

Minister Matthias Diependaele (N-VA) zei het afgelopen zaterdag bij een werkbezoek aan abdij Mariënlof te Borgloon: “Het departement Erfgoed geeft jaarlijks 105 miljoen euro uit aan renovaties. Er is zeer veel erfgoed in Vlaanderen. We moeten goed zien waar de centen naartoe gaan.” Dat de torenburcht daar bij hoort hoeft niet te verwonderen. Ze dateert van 1170 en maakt deel uit van onze rijke Vlaamse geschiedenis. De plek heeft ook een belangrijke archeologische waarde. In 2018 diende de stad Sint-Truiden een aanvraag in voor erfgoedpremie volgens de bijzondere procedure bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Het dossier kreeg voorrang omwille van de hoogdringendheid van de werken, waardoor de werken aan de toren afgelopen woensdag zijn gestart. De firma Renotec is een kei in dit soort zaken. Denken we maar aan de door hen gerestaureerde kerk in Alken-Centrum.

Omgeving voor toeristen

Ook de omgeving krijgt een facelift. Er zal vooral worden ingezet op het behoud en het stimuleren van streekeigen beplantingen. De Japanse kerselaars en de taxushagen horen daar niet bij. Het rooien van de bomen en het verwijderen van de haag kadert ook in het herstel van de eenheid van de structuur. De bomenrij en de haag vormen vandaag nog een barrière tussen het talud en de kerk met kerkhof, die samen de site van de voorburcht of neerhof bepaalden.

De picknickweide zal afgestemd worden op het geheel van de site met hoogstambomen. Brustemnaren hebben hier lang op zitten wachten. Anderzijds hopen de buurtbewoners dat het er niet té toeristisch gaat worden, té druk in hun rustige dorpje. Maar dat de stellingen weggehaald zijn geeft in de buurt een gevoel van ruimte en vrijheid: “Elke avond als ik thuiskom van mijn werk blijf ik toch enkele seconden kijken.”