De lente vindt maar moeizaam haar weg maar de natuur staat niet stil. Wandelaars spotten een jonge ree aan het bos achter het kapelletje van Helshoven. “De babyboom is nog niet echt begonnen, maar toch hebben we jonge dieren in de opvang. Jonge reeën laat je best doen”, vertelt Sil Jansen nadat een reetje werd binnengebracht.
Dat de doorbraak van de lente moeizaam verloopt, daar liggen ze in onze Limburgse dierenwereld niet van wakker. Bij het Natuurhulpcentrum merken ze dat ook. “Vooral veel hazen, maar ook al jonge vosjes, veel jonge bosuilen én enkele dagen geleden werd het eerste jonge ree werd ook binnengebracht”, vertelt Sil Jansen. “Het reetje (foto) werd gevonden in een tuin en goedbedoeld bij ons binnen gebracht. Maar na wat vragen bleek dat de achterzijde van de tuin grenst aan een groot bos. Jonge reeën lijken hulpeloos maar zijn zeker niet hulpbehoevend. Moeder ree is vrijwel altijd in de buurt maar is gevlucht voor de mensen. Omdat het jong nog niet snel genoeg is blijft het roerloos liggen.”
Wat kan je dan het best doen? “Hoe goed je het ook wil bedoelen, je kan best van het diertje afblijven”, antwoordt Sil. “Als je het diertje gaat oprapen en aaien hangt er mensengeur aan, en dat schrikt de moeder af. In dit concrete geval gaan we hier in ‘t centrum proberen om het jong terug te plaatsen maar eerst moet er de mensengeur af. Dat doen we door het jonge diertje op een speciale manier in te wrijven met natuurlijke stoffen. En meestal is moeder ree heel snel weer daar om haar jong te voeden”, besluit Sil.
Ook aan het kapelletje van Helshoven hebben wandelaars een jonge ree gespot. Het blijft vertederend mooi, maar gewoon laten doen blijft dus het beste. Merk je een ree op in je tuin die niet weg kan of er rustig ligt, neem je best telefonisch contact op met Natuurhulpcentrum via 089 85 49 06. Zij kunnen dan nagaan of het nodig is om het dier zo snel mogelijk te komen vangen, of dat het dier best met rust gelaten wordt om ‘s nachts zijn tocht verder te zetten.