Wat hebben Pipo-fruitsap en het Wit Kasteel van Kerkom met mekaar te maken? Eigenlijk alles! Want Piet Porreye woont er nog steeds nadat zijn vader indertijd het goed met landbouwgrond kocht. Zijn moeder, Diane Frimout woont er ook nog.

Grootvader Walter Frimout was een West-Vlaming, die voor zijn werk in het Opzoekingsstation van Gorsem richting Limburg trok. Hij woonde een tijdje in Nieuw-Sint-Truiden maar toen het Wit Kasteel en de omliggende plantages te koop kwamen, kocht hij het goed Vanop de Naamsesteenweg zie je, door een imposante 280 meter lange dreef met beukenbomen, in de verte het witte gebouw.

Het goed is gelegen langs de Naamsesteenweg en de Truilingenstraat, op de zuidflank van de Cicindria, ten noordwesten van het dorp Kerkom, in een landelijke omgeving met boomgaarden, maar werd vorige eeuw wel ernstig verstoord door een renbaan, aangelegd door Paul Hayen, toen eigenaar van het Rood kasteel of het oude Alstergoed. De eigenaars van dit goed zijn trouwens volop bezig met er de natuur te herstellen.

 

 

Leen van heer van Heers
Het Wit Kasteel wordt al vermeld in 1396. Het was aanvankelijk als achterleen van de heerlijkheid Heers in handen van de familie van Hinnisdael. De ridders van Hinnisdael zijn een belangrijke Haspengouwse familie, waarvan de oudst gekende telg Gilles de Hinnisdael is (circa 1200). Hij zou met Filips van den Elzas op kruistocht zijn gegaan. Henri de Hinnisdael huwde met Marie van Steenhuysen met wie hij 2 kinderen had: Jean, waarvan we niets weten en Guillaume die trouwde in Sint-Truiden met Christine van Heelen dochter van Jean en Catharina de Lexhy. Voornoemde Guillaume van Hinnisdael had een dochter Catharina of Christina genoemd en die trouwde met Arnold de Heusch, heer van Gellik, Eigenbilzen, Petersheim en Zangerijen. Beiden liggen begraven in de kerk van Eigenbilzen. In 1604 ging het kasteel dus langs vrouwelijke lijn eerst overging naar de familie de Heusch van Zangereye, dan naar de Moffarts (17de eeuw) om in de 18de eeuw steeds langs moederszijde vererfd te worden door de familie de Brouckmans. Van deze familie kreeg het kasteeldomein ook zijn naam: Wit Kasteel.

Verbouwingen
Een 17de-eeuws herenhuis in Maasrenaissance werd hier op het einde van de 18de eeuw naar classicistische smaak verbouwd. Sporen van de oorspronkelijke 17de-eeuwse vensters bleven in de voorgevel bewaard. De ook nog oorspronkelijke hoektoren heeft een bevallige torenspits, S-vormige smeedijzeren muurankers en steigergaten onder de dakgoot.

Beschermd
Het kasteel met neerhof en de onmiddellijke omgeving (het ruime park met vijvers en toegangsdreef met rode beuken) zijn sinds 1980 beschermd als monument en dorpsgezicht.

Een dreef van 280 meter lang bestaat uit bruine beuken. De bomen zijn opgaand en hebben stamomtrekken tussen de 3 en de 3,5 m.

Achter het kasteel staat nog een beroemde Japanse Honingboom met een stamomtrek van meer dan 5 meter. Hij werd gesoigneerd in 1984, verzorg en verankerd, boomverzorging als beheersmaatregel voor het behoud van ons onroerend natuurpatrimonium

 

 

De stam Porreye
En nu bewoont de familie Porreye het goed. Dit dynamisch familiefruitbedrijf verwerkt zijn milieuvriendelijk geteelde vruchten tot heerlijke PIPO sappen, suikerarme confituren, stroop en vliersiropen. Eind jaren ’70 besloot Piet om fruitteler te worden. Hij kreeg de passie maar ook de deskundigheid mee van zijn vader Walter Porreye. Walter was onderzoeker aan het toenmalige Opzoekingsstation van Gorsem. De “Porreye-snoei” is een werk van Walter Porreye en wordt nog steeds anno 2020 met respect in hun fruitbedrijf toegepast.

De Groenmarkt
De jongeren vlogen uit, en je vindt de Porreye’s nu ook terug op de vernieuwde Groenmarkt in Sint-Truiden. In DEN HOF, op de hoek van Markt en Zoutstraat, vind je traditionele en vergeten groenten en fruit, met passie geselecteerd bij lokale boeren. Authentiek, puur en milieuvriendelijk geteeld met extra aandacht voor seizoensgebondenheid, een waaier aan uitheemse producten, liefdevol bereide smoothies, salades, pasta’s, soepen en streekproducten.

En een paar gevels verder startte de familie Porreye met HOF’LYK, een brunchérobar, een gezellige gelegenheid waar je ‘s morgens terechtkan voor een gezond ontbijt voor een smakelijke brunch. ‘s Middags loop je er binnen voor een lekkere lunch en de werkweek sluit je er af met een verfrissende apéro met de gelegenheid er ook ’s zondags te brunchen.