trockaert-5We schrijven 1067. Boudewijn V van Vlaanderen sterft. Na hem komen nog 14 Graven van Vlaanderen voor de Guldensporenslag wordt uitgevochten. Willem de Veroveraar (van Normandië) had net Engeland veroverd en was in Westminster tot koning gekroond. Europa stond op zijn kop. Van dat jaar dateert de eerste vermelding van het kasteel Trockart. Eén van de oudste kasteeldomeinen van Haspengouw.

trockaert-6Wellicht woekerde er eertijds op de vochtige dalbodem van de Spaasbeek een struweelvegetatie die de lokale bevolking het “rouckhout” noemde. Daarvan zou de naam Trockart afgeleid zijn. In een schenkingsakte uit 1667 heeft Trockart het statuut van Luiks onafhankelijk allodium en het bleef tot het einde van de 18de eeuw, net als de dorpsheerlijkheid Olbecca een autonoom landgoed.

trockaertOnafhankelijk Luiks gebied, net als Ulbeek
De erfvoogden die er woonden, werden door de Luikse Prinsbisschop aangesteld: Nicolas de Vocht (17de eeuw), Jeanne Gobert gravin d’Oultremont (1734), Richard Peirson een Luikse Engelsman (1736), Weduwe Tournaye en haar 5 kinderen (1767), Jean-François de Beeffe klokkenmaker uit Luik (1788). Het werd daarna nog diverse malen vererfd in vrouwelijke lijn zodat het steeds in bezit kwam van andere families. In de 19de eeuw was het eigendom van de familie Ghijsens. Het domein was 80 ha groot maar na 1970 is een groot deel verkocht aan de gemeente Wellen om de woonwijk Smisveld aan te leggen. Thans woont de familie Vroninks-Tirtiaux er.

trockaert-3717Zoals alle kastelen: verschillende stijlen
Het kasteel is U-vormig en de ronde hoektoren is een restant van een waterburcht van de 16de eeuw. Het poortgebouw en twee woonvleugels hebben een kern in Maaslandse renaissance maar kregen in de 19de eeuw hun classicistisch uitzicht.. Toen werd ook de derde vleugel gebouwd met het koetshuis, de stallingen en dienstgebouwen  De verschillende bouwstijlen zijn handig gecamoufleerd door de bakstenen te bepleisteren en wit te verven.

trockaert-7Winning werd verder weg opnieuw gebouwd
Voor het kasteel ligt een Franse tuin, typisch is de geometrische structuur. Achter kasteel ligt een landschappelijk park en het restant van het kasteelbos, 6 ha groot. De vierzijdige slotgracht is nog origineel en intact. We mogen het kasteel niet verwarren met de kasteelhoeve die in de 19de eeuw gebouwd werd rechts langs de dreef naar het kasteel. Die hoeve stond vroeger binnen de slotgrachten maar werd afgebroken en het originele bouwmateriaal werd opnieuw gebruikt voor de bouw van de nieuwe winning.

“Fraei in bricksteene gebouwt”
Het woonhuis heeft nog 17de eeuwse overwelfde kelders. Ook zijn er twee schouwen in Lodewijk XVI-stijl. Verder zijn er nog in het kasteel een salon met stucplafond uit einde 18de eeuw, een rococotrap, een schouw belegd met Delftsblauwe tegels en een schouw in rococostijl.
Het kasteel werd in 1818 beschreven als een “fraei en sterk in briksteene gebouwt en met schalien gedekt heerenhuis hebbende 6 boven en 6 benedenkamers, schoon met vijvers en ander tot vermaek aengeleide gronden omringd”.

trockaert-3Jeugdsentiment van schepen Hilde Vautmans
Als je van Zepperen naar Ulbeek rijdt, liggen kasteel en winning Trockart aan je rechterzijde. Op de Ferrariskaart staat het gemarkeerd als Château d’Ulbeeck. Een lange gekasseide trockaert-1Trockartdreef, afgeboord met lindebomen, geeft toegang tot het domein dat uiteraard niet toegankelijk is gezien de het kasteel nog steeds bewoond is.
Het is ook de onmiddellijke omgeving waarin Truiens schepen Hilde Vautmans opgroeide. “Ik moest niet lang nadenken om mijn favoriete luchtfoto te kiezen, en mijn jeugdsentiment overwon. Kasteel Trockart wekt bij mij leuke jeugdherinneringen op. Ik woonde er niet ver vandaan en ging er regelmatig kastanjes rapen en spelen met de schoolkameraadjes. De trouwfoto van mijn ouders is trouwens aan het hek van het kasteel genomen en omdat die foto thuis in de keuken hing, is het kasteel op mijn netvlies gebrand. Ook nu durf ik nog wel eens wegdromen bij het zien van mooie kastelen: zij wekken bij mij de nodige verbeelding op”, vertelt ze aan “Vlaanderen vanuit de lucht.

 

trockaert-2