Blijkbaar is er nergens informatie te vinden over één van de oudste huizen in Sint-Truiden, het “Huys Germeys” in de Minderbroederstraat, pal tegenover de Paterkeskerk. Niet zomaar een eenvoudig huis in de periferie of op de middeleeuwse boerenbuiten aan de andere kant van de wallen, nu het grootste stuk van de stad van Trudo, maar een kast van een gebouw pal in het centrum.

We belden rond, zochten alle mogelijke informatiebronnen af, want als je iets niet vindt, word je steeds nieuwsgieriger. Vanwaar de naam Germeys? Natuurlijk is dat een familienaam die in onze contreien vaker voor komt. Maar om zo’n kast van een huis te bouwen, moet je een Germeys van “belangrijke bloede” zijn. Tijdens onze zoektocht kwamen we er ééntje tegen, de 58ste abt van Sint-Truiden, Hubert Germeys, de broer van deken Jacob Germeys in de eerste helft van de 17de eeuw. Van deze abt onthouden we de herstelling van de abdijkerk, van de molens van Gorsem en Melveren en de herwaardering van het domein Nieuwenhoven waar zijn wapenschild nog steeds de schuur van de kasteelhoeve siert. Hij kreeg het bezoek van de pauselijke nuntius Caraffa in 1628 en van Maria de Medicis in 1638, het jaar van zijn dood. Maar deze Germeys zou niets te maken hebben met het Huys Germeys. We zoeken dus verder, en misschien kan één van onze lezers ons hierbij helpen, want dat zou baanbrekend werk zijn voor Sint-Truiden.

Heren- of doktershuis?
Het Huys Germeys wordt in de literatuur de ene keer een voormalig herenhuis genoemd, een andere keer een dokterswoning. Oorspronkelijk is het een “breedhuis”, een laatgotisch gebouw uit de 16de eeuw met een onderbouw in kalksteenblokken en een bovenbouw in baksteen met speklagen en een laatgotische poort in de achtergevel. De poort en het venster daarboven in de voorgevel dateren uit de 18de eeuw.

Openbare instellingen
In een bijbouw werden in de jaren ’60 de lokale belastingdiensten gevestigd. Men sprak toen nog van de “verrekesmerk”. Toen in de jaren ’80 het Cicindriacomplex gebouwd werd verhuisden de belastingen naar de nieuwbouw aldaar. Wat later trokken ook Monumentenzorg en de Watering, die ook in het gebouw huisden, weg uit het Huys Germeys en stond het geruime tijd leeg.

In het begin van deze eeuw verkocht de eigenaar, de Vlaamse Gemeenschap, het pand aan D&D Consulting en na een lang proces konden de nieuwe eigenaars pas in januari 2017 beginnen met de verbouwing.

Volledige restauratie en renovatie
Sinds 2019 is deze historische locatie volledig in ere hersteld en ingericht als een modern bedrijvencentrum dat ten volle het historische kader benut. Je vindt er nu veertien kantoorruimtes, zes vergaderruimtes en een volledig uitgeruste keuken. Bijgevolg zal de vroegere dokterswoning (?) dienen als kantoren- en praktijkencentrum, maar daarnaast zijn er ook co-working plekken beschikbaar, net als vergaderzalen al dan niet met catering dankzij de volledig uitgeruste restaurantkeuken. Maar het Huys Germeys biedt ook plaats aan bedrijfsfeesten, seminaries, opleidingen en allerhande events, al dan niet met dinners. En dat op enkele passen van de Grote Markt.

 

Vandaag huizen er al tal van bedrijven in het nieuwe centrum Huys Germeys: een oogartsencentrum, een fitness, boekhouders en fiscalisten, een groothandel in dranken, advocaten, een pop-up pizzeria, Trud’Or en onlangs nog Shop & the City.

De ingang van het Minderbroederklooster langs de Minderbroederstraat.

De Minderboederkerk met rechts de huizen die er stonden voor het bombardement, waarna het Minderbroederplein (Verrekesmerk) aangelegd werden.