In Sint-Truiden zal er 13.000m² betonnen vlakte van de Veemarkt worden onthard. In de plaats komen er groene wandel- en fietszones, meer ruimte en worden de bestaande 430 parkeerplaatsen in het groen ingepland maar wellicht betalend. De afbraak van één hal op de Veemarkt is gestart. De andere mag blijven staan. 

De stad Sint-Truiden werd de voorbije jaren geselecteerd in het kader van het project ontharding ‘Vlaanderen breekt uit’ en krijgt een steun voor dit project van 250.000 euro. In een eerste fase van deze ‘groen-blauwe’-schakel organiseerde het lokaal bestuur onder inwoners en ondernemers een bevraging om zo een inzicht te krijgen in wat de Veemarkt voor hen betekent. “De resultaten tonen aan dat het merendeel van de bevraagden meer groene ruimte verkiest op voorwaarde dat de parkeercapaciteit behouden blijft”, legt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) uit. “Uit de enquête blijkt verder dat een overdekte ruimte op de site een meerwaarde kan betekenen voor evenementen zoals de Sunday Market. Daarom zullen we slechts één hal afbreken.” Meer groen, maar ook meer blauw, omdat de Cicindriabeek van in de historische binnenstad (abdijtoren) zal worden blootgelegd, net als de Trudobron.

In een eerste fase wordt het dak van asbestplaten op een veilige manier verwijderd. De asbestplaten worden tijdens het verwijderen altijd natgespoten om stof te vermijden. Wanneer die werkzaamheden zijn afgerond vult de aannemer dat stuk van de site op met zand. Tijdens de afbraakwerken kan de andere Veemarkthal verder gebruikt worden. Het kostenplaatje bedraagt in totaal om en bij de 1,7 miljoen euro.

“Gratis bestaat niet”

Eenmaal het project afgewerkt zullen de parkeerplaatsen wellicht betalend worden. Het stadsbestuur heeft al meermaals op de gemeenteraden verkondigd dat ‘gratis’ niet meer bestaat. Op dit moment kan je, voor wie sport in de Trudo Sporthal (Veemarkt), nog gratis parkeren. Maar wie sport in Sportpark Haspengouw (parking Olympialaan) betaalt vanaf het tweede uur.