Volgens buurtbewoners in Engelmanshoven en Groot-Gelmen is het water dat door De Watergroep wordt aangeleverd veel te hard. Electro-apparatuur voor het huishouden gaat stuk en mensen zijn verplicht een dure waterverharder te laten installeren. Wat is er aan de hand?
Volgens Filip Moers (Vooruit), die er vaak wordt op aangesproken door buurtbewoners, is er een groot probleem met de hardheid van het water. In Engelmanshoven en Groot-Gelmen is dat veel te hard. Ook in Brustem en andere kerkdorpjes liggen de waarden zeer hoog. “Wij hadden zacht water, maar twee jaar geleden is dat plots zeer hard geworden”, verduidelijkt Moers, die zelf in Engelmanshoven woont, het probleem. De electro-apparaten in mensen hun huishoudens gaan stuk. Er zijn onkosten aan materiaal. Anderen hebben dan weer een apparaat aangekocht dat het water verzacht. Maar dat kost handenvol geld, tot zelfs rond 3000 euro, om het te laten installeren. De kwaliteit van het water daalt maar de prijzen dalen niet. Dus dit zo op zijn beloop laten is echt niet correct.” Moers zit, samen met heel wat buurtbewoners, met vragen. “Hoe komt het dat we twee jaar geleden van zacht naar zeer hard water zijn omgeslagen? Hoe lang gaat dat duren? Wie zit in de Raad van Bestuur van De Watergroep?” Moers vraagt aan het stadsbestuur om de zaak aan te kaarten bij het bedrijf.
We probeerden zelf De Watergroep te contacteren maar daar geeft men voorlopig niet thuis. Via de website vernemen we dat de waterhardheid rond 40°F bedraagt, wat inderdaad extreem hard is. In Brustem ligt het ook vrij hoog, rond de 38°F. De Watergroep kwam eerder al in opspraak in de gemeente Heers waar mensen kampen met verzakkingen en barsten in hun huizen door het teveel oppompen aan grondwater.
Lees ook:
Rukkelingen-Loon, deelgemeente van Heers, wordt stilaan een “verscheurd dorp”
Als ik me goed herinner, heeft De Watergroep indertijd een brief hierover gestuurd in Engelmanshoven. Door de problemen aan de huizen in Heers (de verzakkingen en barsten) konden ze minder water oppompen en moest er (deels) worden overgeschakeld naar andere watervoorziening voor o.a. Engelmanshoven. En dat water is harder dan wat we voordien hadden.
ANTWOORD VAN DE WATERGROEP: Het klopt dat Engelmanshoven en Groot-Gelmen, net als Klein-Gelmen, Gelinden en Rukkelingen-Loon harder water krijgen van het waterproductiecentrum van Voort om zo het opgepompte volume grondwater in Bovelingen te verminderen. Het geleverde water beantwoordt op het vlak van hardheid nog altijd ruimschoots aan de drinkwaternorm. Hard water bevat meer calcium en magnesium en is gezond drinkwater. Het kan wel voor kalkafzetting zorgen, vooral bij warmwatertoepassingen. Daarom hebben alle betrokken klanten voor de omschakeling hierover een brief gekregen, onder meer met tips om kalkaanslag te vermijden. De bedoeling is om op langere termijn (huidige planning 2028) opnieuw zachter water te leveren vanuit het nieuwe waterproductiecentrum van Borgloon.