De handbalspeelsters van Sint-Truiden zijn op stage in Slovenië. Ze trainen er in Rogla, net als de topploeg Debrecen van Hongarije. Maar Slovenië wordt door het ergste noodweer ooit geteisterd. Op hun stageplaats is het voorlopig veilig, maar de ouders die in het stadje Ljublana waren, hebben de ganse nacht moeten doorrijden via Kroatië om alsnog bij hun dochters te geraken.

Het begon allemaal mooi met een groepsfoto van Handbal Sint-Truiden met Debrecen van Hongarije, ook een topploeg. De spelers in Rogla zitten met andere woorden in een veilig gebied. Enkele ouders en bestuursleden zaten gisteren echter op 110 kilometer van Rogla, in Ljubljana. En toen liep het mis. Een van hen vertelt: “De bedoeling was dat de speelsters naar Ljubljana zouden komen voor een bezoek aan de stad. Maar de autostrade werd afgesloten en dus moesten de speelsters onverrichter zake terugkeren naar Rogla. De ouders probeerden vervolgens om in Rogla te geraken met de trein via Maribor. Maar die trein bleek niet te rijden. En dus belden we een taxichauffeur. Na 50 km bleken echter de kleine wegen afgesloten te zijn en werden we door de politie terug naar Ljubljana gestuurd. Het enige alternatief om onze ploeg te bereiken was een volledige nacht doorrijden over Zagreb in Kroatië, een omweg van maar liefst 600 kilometer.” Maar gelukkig, zondagochtend liet het bestuur weten dat iedereen nu veilig in Rogla zit. Daar kunnen de trainingen verder afgewerkt worden.

Ongezien noodweer

Het hevige noodweer zorgde helaas al voor vier doden in Slovenië. President Pirc Musar bezocht de getroffen gebieden en sprak van de ergste natuurramp die zijn land ooit heeft gekend. Meer dan honderd mensen zijn per helikopter geëvacueerd. “De cijfers tonen de verschrikkelijke omvang van deze catastrofe die Slovenië sinds zijn onafhankelijkheid nog nooit heeft meegemaakt”, aldus de president. Verschillende buurlanden hebben Slovenië al hulp aangeboden.

In beeld: De handbalsters op de foto met hun collega’s van Hongarije. © Handbalclub Sint-Truiden