Gedurende één week kregen de studenten van UCLL de kans om op sociale stage te gaan. Een aantal onder hen brachten die week door bij het bedrijf van KRC Genk Ladies. “Daar beweegt veel, en niet alleen op het veld, zeker ook op vlak van management”, klinkt het. De UCLL’ers brachten ook hun susatool mee. Susa wat?

  • Door Robby Poesen en Jorn Claesen, studenten Hogeschool UCLL Management Diepenbeek Marketing & KMO en Ondernemen

De ‘klik’ tussen stagairs en de directie bij KRC Genk Ladies was er meteen. “Bij aankomst aan de accommodatie merkte je een uitnodigend gevoel. Betty van Proeyen stond ons vol enthousiasme op te wachten en stond ons vriendelijk te woord”, klinkt het bij de UCLL’ers. “Blijkbaar was het voor hen zeker interessant ons een week over de vloer te krijgen omdat het de eerste keer was dat ze met jongeren in het bedrijf gingen samenwerken.” Algemeen directeur Betty van Proeyen speelt daarop in: “Het was inderdaad de eerste keer, en zeker een verrijking. De jeugd heeft een andere visie, een andere blik op de zaken, wat zeker handig is. Ze hebben nieuwe ideeën die wij niet meer hebben. Die input hebben wij nodig om te verbeteren. Zo samenwerken met een groep jongeren hebben we nog nooit gedaan, maar is zeer goed verlopen. Iedereen is gedreven en geëngageerd en dat heeft ervoor gezorgd dat wij hebben besloten om samen het project met UCLL verder te zetten.”

Vrouwenvoetbal in de lift

De laatste jaren zijn vrouwensporten meer in trek en worden ze ook beter gewaardeerd. Denk maar aan de steile opmars van de Belgian Cats in het basketwereldje. Directeur van Proeyen: “De vrouwensport geraakt meer en meer bekend onder het grote publiek. Vooral binnen de voetbalwereld stijgt de aandacht voor het vrouwenvoetbal enorm. We gaan als club daarmee op een professionele wijze aan de slag. Onze trainer moet ervaring en professionaliteit hebben. Vandaar onze keuze voor Guido Brepoels. Hij weet de Ladies elke week opnieuw het beste uit henzelf te laten halen.”

Susatool

“We hebben de opdracht gekregen om de Sustatool te gebruiken en dit te koppelen aan de stageplaats”, leggen studenten Selin en Hamza ter plaatste uit. “Daarna kregen we ook andere opdrachten die we moesten uitwerken voor KRC Genk Ladies, zoals sponsors zoeken, een business event maken en een crowdfunding organiseren.” Maar wat is dat met die susatool? “Dat is een handig werkmiddel vanuit de Vlaamse Overheid waarmee je als KMO of als kleinere organisatie werk kan maken van een duurzaamheidsbeleid. De tool biedt je een systematische en praktische aanpak. Je bedrijfsbeleid krijgt zo een duurzaam duwtje in de rug. In onze opleiding leren we ermee werken en konden we die hier toepassen bij de Ladies.”

Voor de UCLL-studenten is zo een sociale stage een nuttige week geweest. “Ook op menselijk vlak was het erg fijn. Onze groep was heel gezellig en we hebben samen een goede vriendschapsband opgebouwd. We konden heel goed samenwerken zowel in groep onderling als met de aanwezige personen op onze stageplaats. De voorzitters waren heel enthousiast om met ons te werken en schonken heel veel aandacht aan ons, dit creëerde vanaf de eerste dag een goede vertrouwensband.” Conclusie? “De sociale stage was niet alleen een uitdaging maar zeker ook een verrijking voor zowel de club als voor ons als studenten van de UCLL.” Beiden partijen kijken volop uit naar een verdere samenwerking.

(Foto’s: ©Jorn Claesen)