Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Stad Tongeren werken de komende jaren samen met de rioolbeheerders aan verschillende grote mobiliteitsprojecten, goed voor meer dan 38 miljoen euro. Die infrastructuurprojecten én hoe Tongeren er dus in de toekomst gaat uitzien kan je bekijken in een nieuwe app op je telefoon.

De app laat je via een interactieve kaart alle toekomstbeelden ontdekken, in detail inzoomen op elk project en de voor en na beelden in 360° vergelijken. Ook via infoborden op het terrein kan men er in duiken. In de digitale Project Atlas zitten toekomstbeelden waarop je in detail kan inzoomen en meteen kan vergelijken met de huidige situatie. De grote mobiliteitsprojecten in Tongeren zitten in de app en als er nog bijkomen worden die gewoon toegevoegd. Naast de Zuidoostelijke (N79) en Noordoostelijke omleidingswegen (N753) gaat het nu over de Maastrichtersteenweg (N79), Bilzersteenweg fietstunnel (N730), Nieuwe Steenweg (N753) en Baversstraat (N758).

Zuidoostelijke Omleidingsweg tussen station en Overhaem

De voorbereidingen voor de bouw van de Zuidoostelijke Omleidingsweg zijn volop bezig. Zo werd vorig jaar de voormalige antiekzaak, gelegen langs de Jaminéstraat, reeds afgebroken. Dit voorjaar wordt de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend, waarbij later nog een openbaar onderzoek hoort. De gesprekken voor de noodzakelijke grondverwervingen lopen nog. Vermoedelijk starten de eerste bouwwerken op het terrein in 2024. “De Zuidoostelijke Omleidingsweg is nodig om de Wallen en de stationsomgeving te ontlasten”, verduidelijkt burgemeester Patrick Dewael. “Het project zal zorgen voor meer leefbaarheid op de Wijkstraat, Dijk en Leopoldwal. Fietsers en voetgangers voelen straks de positieve impact: er zal een vlottere verbinding ontstaan tussen de woonwijk ‘Achter de Statie’, de Kevie en het centrum. De huidige tunnel onder het spoor, waar het verkeer de stad in- en uitrijdt, wordt ten slotte autovrij gemaakt, zodanig dat deze vrijgekomen ruimte volledig ter beschikking komt van de actieve weggebruiker en zorgt voor een veilige en korte verbinding naar het centrum”, aldus de burgemeester.

In beelden: de Maastrichtersteenweg/Jaminéstraat vandaag en in de toekomst. Foto’s © AWV

(Lees verder onder de foto’s)

 

Interactieve terreinwandeling met infoborden

Op zaterdag 18 maart organiseert AWV een gegidste infowandeling. Samen met enkele experten bezoeken de deelnemers zes verschillende locaties waarlangs de Zuidoostelijke Omleidingsweg zal lopen. Op die locaties staan permanente infoborden met het toekomstbeeld. Door de QR-code te scannen duikt men meteen in de interactieve kaart. Aan de hand van 3D-visualisaties en luchtfoto’s krijgt de Tongenaar een 360° beeld van de toekomstige wegen.Geïnteresseerden voor de gegidste infowandeling van 3 kilometer kunnen zich inschrijven via www.wegenenverkeer.be/tongeren. Je kan de route ook steeds op eigen houtje afleggen.