Door de uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf op grondgebied Tongeren, zijn er nu ook maatregelen van kracht op een gedeelte van het grondgebied van Wellen. Burgemeester Kempeneers van Sint-Truiden volgt de zaak op en verwacht dat ook op Truiens grondgebied er mogelijks maatregelen nodig zullen zijn.
De maatregelen zijn het gevolg van de bewakingszone binnen een perimeter van 10 kilometer rond de besmettingshaard. Bij pluimveebedrijf Malcorps in Tongeren werd afgelopen woensdag een besmetting vastgesteld van het vogelgriepvirus H5N1. Rond de besmettingshaard in De Locht werd een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld.
Ook in Wellen geldt er nu algemene ophokplicht. Het gebied betreft het centrum Wellen, de Overbroekstraat, de Vloeiherkstraat, de Zonneveldweg, de Bosstraat tot aan het kruispunt Plattetsraat, en van Langenakker tot aan het kruispunt Houtstraat (inclusief Rode Kruis- en Loystraat), Berlingen, Herten en Vrolingen.
Er zijn daarnaast nog andere maatregelen die van kracht zijn voor alle pluimveehouders (ook particulieren) en specifieke maatregelen voor commerciële en geregistreerde inrichtingen. De maatregelen blijven normaal 30 dagen van kracht indien bij de opvolging van het bedrijf geen besmetting meer wordt vastgesteld.
Ook andere pluimveehouders in de Haspengouwse regio blijven de situatie goed opvolgen.
Berlingen grenst aan Hoepertingen dat tegen Rijkel aanschurkt. En dat is Truiens grondgebied. Burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) van Sint-Truiden zegt de zaak te volgen, en zegt dat het niet lang zal duren of ook Sint-Truiden maatregelen zal moeten nemen.
Foto © TruiensNieuws