De stad Zoutleeuw verwelkomt Historia Mundi tijdens de Vestingfeesten op zaterdag 29 en zondag 30 juni. Het wordt een groots evenement want gedurende drie dagen worden bezoekers ondergedompeld in een unieke reis doorheen het verleden, te midden van het pittoreske historische decor van de stad.

“Dit belooft een unieke ervaring te worden,” steekt burgemeester Guy Dumst van wal. “Het schilderachtige stadsbeeld van Zoutleeuw, met zijn prachtige gotische Sint-Leonarduskerk, de Lakenhalle, Stadhuis en het typische middeleeuwse stratenpatroon, getuigt van een rijk middeleeuws verleden.” Zoutleeuw herbergt ook een minder bekend, maar niet minder belangrijk verleden als strategische vestingstad in de 17e en begin 18e eeuw, gelegen op de grens van het Hertogdom Brabant en het Prinsbisdom Luik. “Klopt”, vervolgt Dumst. “We zijn al enkele jaren intensief bezig met de herwaardering van dit vergeten stukje Leeuwse geschiedenis. Met de Vestingfeesten willen we niet alleen de Leeuwenaars, maar ook een breder publiek aanspreken om samen ons vestingverleden te vieren.” De stad verwacht tijdens het weekend zo’n 5.000 bezoekers uit alle uithoeken van het land te ontvangen.

                                                                  

Programma

Het programma biedt voor elk wat wils, met festiviteiten voor zowel jong als oud. De Wallen achter de Koepoortstraat vormen gedurende het hele weekend het toneel voor een indrukwekkend schouwspel met zo’n 800 re-enactors uit verschillende Europese landen. Historia Mundi brengt soldaten en burgerij uit verschillende periodes van de wereldgeschiedenis samen in een uniek familie-evenement, met ambachten, historische gevechten, workshops en meer. Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan immersieve vestenwandelingen, begeleid door een stadsarcheoloog en een 17e-eeuwse musketier, om meer te leren over de geschiedenis van de stad. Voor wie zich volledig wil laten onderdompelen in het verleden, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan het gezinsbivak, waarbij men een nacht tussen de soldaten kan doorbrengen. Op de Grote Markt kunnen bezoekers genieten van oude en hedendaagse ambachten, exclusieve drankjes zoals vestingbier en vestingwijn, initiaties sabelschermen en een middeleeuws marktje.

Om de festiviteiten vlot bereikbaar te maken, zal er een huifkar tussen het centrum en de ingang van Historia Mundi rijden, met voldoende parkeermogelijkheden net buiten het stadscentrum.

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op de website van de stad Zoutleeuw: https://www.zoutleeuw.be/vestingfeesten

Beelden © Dienst Toersime Zoutleeuw