In het hartje van het Haspengouwse fruitlandschap in Schalkhoven, een deelgemeente van Hoeselt, zal de tijdelijke bloesembar ‘Bar Bloei’  haar vaste stek krijgen vanaf paaszondag 31 maart tot en met 12 mei. Vlakbij het Limburgse fietsroutenetwerk tussen knooppunten 122 en 123 op Bilzens grondgebied kan je er genieten van de bloesems. “Je kan ze zien, ruiken en nu zelfs ook proeven”, klinkt het bij barkeeper Gunnar Deckers. “Bij ons kan je de tripel ‘De Bluier’ exclusief komen degusteren.

Tussen de bloesempracht rijst dezer dagen ‘Bar Bloei’, de bloesembar voor wandelaars, fietsers en toeristen. Ook Limburgers komen graag afgezakt naar de bar. “Nieuw is ‘De Bluier’, een blonde tripel van 8 graden, traditioneel gebrouwen met o.a. gerstemout, hop, water, gist en appelbloesem”, vertelt Gunnar. “Ook tijdens het bloesemfestival ‘Lumineus’ (6 april) en Bloesemmagie (5 mei) of bij het Toeristisch Onthaal van Alden Biesen kan je ook terecht voor het nieuwe bier. Er werden al 6.000 flesjes gebotteld, goed voor 2.000 liter lokaal gebrouwen bloesembier.”

Den Toetëlèr

Hobbybrouwer Luc Festjens van de Hoeseltse brouwerij ‘Den Toetëlèr’ (dialect voor ‘vlierstruik’) was meteen enthousiast toen hij de vraag kreeg om mee na te denken over een bloesemtripel. Al snel was ‘de Bluier’ er, een naam die staat voor alles wat bloeit, zoals de bloesems waarmee we de lente goed inzetten. “Ik ben er zeker van dat alle Truienaren die naam graag in hun dialect uitspreken”, zegt Luc lachend. “De kunst van het artisanaal bierbrouwen heb ik in Bokrijk geleerd, een plek die we met de Biergilde Demerdal destijds één keer per jaar bezochten. In 2010 rijpte het idee om een eigen brouwerij op te starten. Dat plan kreeg vorm toen we met een aantal vrienden het eerste brouwsel van een witbier op punt stelden. We zijn blijven sleutelen aan het recept. Toen de vlierstruiken in bloei stonden hebben we bloesems toegevoegd. Het is die fruitige toets die perfect past bij het licht zurige tarwebier dat wij op de markt hebben gebracht als ‘Den Toetëlèr’.”

(Lees verder onder de foto)

Foto ©️ Visit Bilzen

De Bluier

Voor Luc was het, ondanks zijn jarenlange ervaring, toch een uitdaging om ‘de Bluier’ te brouwen: “We zijn traditioneel gestart met gerstemout, hop, water, gist en appelbloesem. Aan de start van hun reis worden de granen gemout waardoor de enzymen ontwaken. Het zetmeel in de mout wordt vervolgens omgezet in suiker. Eens dit alles in de brouwketel zit, roeren we het zetmeel met heet water tot het suiker wordt, terwijl de hop het bier van zijn pittig karakter voorziet. Na dit kookproces verandert de gisttank het suiker in alcohol, terwijl het bier koel en helder wordt. Gebotteld en soms nog eens opnieuw gegist, krijgt het bier de nodige rijpingstijd voordat hij een heerlijke smaak prijsgeeft. De bloesemtripel ‘de Bluier’ is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8%. We hebben nog geen alcoholvrije versie, maar overwegen dit zeker. Met het lentefris aroma en fleurige etiket is het bloesembier perfect om te drinken onder de ontluikende voorjaarszon. We starten met 6.000 flesjes, goed voor zo’n 2.000 liter.”

Beelden ©️ Visit Bilzen