Vorige vrijdag werd het startschot gegeven aan de Zomer van de Korte keten op de ijsboerderij ’t Moereveld in Torhout. Dat gebeurde in aanwezigheid van Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw.

Korte keten zit in de lift. Lokaal kopen en rechtstreeks contact hebben met de producent komt in het hoofd en in de gewoontes van steeds meer Vlamingen. Maar de kennis over de korte keten is nog bescheiden, zelfs erg beperkt. In Vlaanderen hebben verschillende partners de handen in elkaar geslagen om korte ketendenken steviger te verankeren in de gedrag van de Vlaming: de Vlaamse overheid, de Vlaamse provincies, VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en het Steunpunt Korte keten. Ze zetten elk hun know how en kanalen op een gecoördineerde manier in voor het gezamenlijk initiatief ‘de  Zomer van de Korte Keten‘.

Provincies, steden en gemeenten, en de producenten hebben zich enorm ingespannen en hun creativiteit aangeboord om bezoekers deze zomer van dichterbij kennis te laten maken met het platteland, het boerenleven en verkoop in de korte keten. Dit alles met de nodige veiligheidsmaatregelen in het kader van COVID-19. Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw,   trok de Zomer van de Korte Keten op gang op de ijsboerderij ’t Moereveld in haar thuishaven Torhout. Ze wil onder de werktitel ‘Lekker Vlaams’ een duurzame evolutie bewerkstelligen van de toegenomen belangstelling voor lokale producten en voor korte keten. Ze rekent hiervoor op de samenwerking met alle partners op het terrein.

Vele vormen van korte keten
Korte keten staat voor vele vormen van rechtstreekse verkoop: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten op de hoeve, buurderijen (Boeren & Buren), groenteabonnementen, zelfpluktuinen, CSA-initiatieven en voedselteams. Ze hebben elk hun eigen specifieke DNA maar delen dezelfde zorg en inzet voor hun producten en een warme belangstelling voor hun afnemers. Meer info over de vele vormen van korte keten vind je op www.rechtvanbijdeboer.be .

67% zegt nu een hogere omzet te draaien (40% spreekt over een omzetstijging van meer dan 20%);
• 31% zegt nu dat de meeste vaste klanten nu vaker kopen dan normaal
(tegenover 16% die stelt de meeste vaste klanten nu minder vaak kopen);
• 83% zegt nu meer nieuwe klanten te hebben dan normaal;
• vooral boeren die groenten, fruit, aardappelen of eieren verkopen, halen beduidend positievere cijfers.

In Haspengouw haal je nu reeds alle fruit dat hier geteeld wordt, uit de fruitautomaten.