De uitspraak van de Hollandse minister van Volksgezondheid zou, met niet al te veel verbeelding, als zeer racistisch kunnen bestempeld worden. “Belgen niet welkom”, Duitsers, Britten en Burkino Fassonezen dan wel? Ga je oor eens te luisteren leggen bij Elektro Neven in Brustem.

 De Hollandse terrassen mogen vanaf volgende week woensdag 28 april opnieuw open in Nederland, maar Belgen zijn er niet welkom tenzij ze voordien minstens vijf dagen in quarantaine gaan. “Ook al is het maar voor een halfuurtje, Belgen moeten bij aankomst in Nederland in quarantaine.” Daar gaat ons glaasje flutbier op het vrijthof in Maastricht

In Nederland gaan de terrassen volgende week al open van 12 uur tot 18 uur. Na het werk een pintje drinken zit er duidelijk niet in en de snelheid waarmee uittredend premier Marc Rutte deze versoepeling op tafel gooit, ruikt meer naar een wanhoopspoging om zijn zetel als minister-president uit de brand te slepen. Je mag maximaal met twee personen aan een tafel zitten, tenzij het om een bubbel gaat. Per horecazaak mogen maximaal 50 personen een plekje zoeken. Die moeten zich registreren en een tafeltje reserveren.

Minder dan 48 uur?
Nochtans, Belgen die minder dan 48 uur in het buitenland verblijven, moeten bij een terugkeer in ons land geen Passenger Locator Form invullen. En dus moeten ze bij aankomst in België ook niet in quarantaine. “Maar zo simpel is het niet”, gaf Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, gisteren al aan. “De niet-essentiële reizen zijn effectief opnieuw toegestaan, maar de mensen vergeten soms dat er in het buitenland ook nog maatregelen gelden”, aldus Stevens.

Bij aankomst in Nederland moeten Belgen, ongeacht of ze met het vliegtuig, de boot, de trein, de fiets of de auto het land binnenkomen, namelijk meteen tien dagen in quarantaine. Die kan dan ingekort worden na een coronatest op dag vijf. Als die test negatief is, dan kan de quarantaine van tien dagen al na vijf dagen eindigen. Even op en af om een pintje te gaan drinken op een terras kan dus niet.

Wel PLF en quarantaine in België
Grensbewoners dachten/hoopten dat de infolijn in Nederland aangaf dat Belgen wel hun boodschappen mogen doen over de grens en het wel degelijk toegestaan is iets te gaan drinken eens de terrassen open zijn. Maar die informatie klopt niet. “Ook al is het slechts voor halfuurtje of om de boodschappen te doen of in Sluis iets te gaan drinken: je moet als Belg bij aankomst in quarantaine”, bevestigt het Nederlandse kabinet van Volksgezondheid. Wie moeten er niet in quarantaine? Alleen grenswerkers, mensen die over de grens studeren of wie op familiebezoek gaat, moeten niet in quarantaine moet. En als je een week in quarantaine bent geweest in Nederland, ben je langer dan 48 uur weg en moet je dus een P.L.F.-formulier invullen … en bij terugkeer in België verplicht in quarantaine.