In Zepperen vonden de inwoners dit weekend allemaal blauwe eieren aan hun deurklink. Normaal brengt de paashaas die, maar de boodschap in het zakje was duidelijk: “Bij deze willen we jullie een zalige Pasen wensen. Laurien Bamps en Johan Mas”, twee Open VLD-politici uit het dorp. Zij hadden als enigen de moed om voor paashaas te spelen en 3.000 blauwe eieren aan 1.500 huizen te deponeren. Want rode, gele, oranje, bruine of groene eieren hebben we niet gevonden. Maar vanwaar en waarvan komen die gekleurde eieren?

Iedereen kent het kinderliedje nog:
Bim, bam, beieren  
De koster lust geen eieren.
Wat lust hij dan? 
Spek in de pan  
Wat een lekkere kosterman!

1-53

Met Pasen hebben kinderen groot plezier met het rapen van eitjes, al dan niet beschilderd of van chocolade.

easter-bells-france-2In België brengen de paasklokken de eitjes (in Nederland hebben ze daar een paashaas voor). De kerkklokken gaan na het luiden tijdens de mis op Witte Donderdag naar Rome om er de paaseitjes op te halen. Ze krijgen vleugeltjes en vliegen dan zo door de lucht. Vroeger mochten de klokken niet luiden van Witte Donderdag tot Paasnacht. Als ze dan teruggekomen waren, hadden ze eieren mee en lieten ze hun lading los in de tuinen van de kinderen. De zoektocht kon dan beginnen.

Van in de prehistorie
Zelfs prehistorische volken vierden jaarlijks het begin van de lente. De lente werd gevierd met dansen, zingen en er werd geofferd aan de goden om ze te vragen om een rijke oogst.

Een andere oorsprong van Pasen is het Joodse Pessachfeest, waar ook de naam ‘Pasen’ vandaan komt. Bij dit feest vieren de Joden het vertrek uit het land Egypte en daarmee het einde van de slavernij, zoals beschreven staat in het Oude Testament.

Het christendom biedt de belangrijkste oorsprong voor de paasgebruiken van de westerse culturen. De kruisiging en opstanding van Jezus Christus wordt tijdens Pasen gevierd. De feestdagen en gebruiken komen uit de tradities van de Bijbel voort en zijn daarom nog steeds bepalend voor de manier waarop we Pasen vieren.

easter-1275824_960_720Vruchtbaarheidsgodin Eostre
Nu is er een populaire theorie dat Pasen gedeeltelijk gebaseerd is op een heidens feest uit voorchristelijk Europa. Deze voorchristelijke Europeanen zouden eeuwen geleden elke lente de terugkeer van hun zonnegod vieren. Veel mensen verwijzen ook naar de monnik Beda (672-735 n. Chr), de eerste die de geschiedenis van het Angelsaksische volk opschreef. Beda schreef in de “De temporum ratione’’ dat Angelsaksische heidenen de maand April ‘’Eosturmonath’’ noemden. Deze maand zou naar een vruchtbaarheidsgodin vernoemd zijn, namelijk Ēostre. Hierdoor speculeren mensen dat de komst van de lente ter ere van deze godin werd gevierd. Zelfs de Engelse naam voor Pasen, Easter, zou van haar naam afgeleid zijn.

2-31Verrijzenissymbool
Maar zijn er dan eigenlijk wel christelijke tradities met Paaseieren? Ja, sommige christenen zien het paasei als een symbool voor de verrijzenis van Christus. In bepaalde Orthodoxe kerken en Oosters-katholieke kerken verven zij eieren rood als symbool voor het bloed van Christus. Het hardgekookte ei zien zij als een symbool voor de tombe van Christus. Wanneer zij de eierschaal openbreken is het als zijn verrijzenis. Daarnaast was Vastentijd een periode waar christenen geen eieren of vlees aten. Pasen was hiermee de eerste kans om deze weer te eten. En zo werd Pasen dus mogelijk de kans om weer van een eitje te genieten.

Het wordt dit jaar, net als vorig jaar, een triestige Pasen want we leven, net als toen, in een lockdown wegens de coronacrisis. En de overheid raadt ten zeerste af dat de kleinkinderen bij opa en oma op zoek gaan naar eieren. Een domper op de grootoudervreugde.

3-27