Het is al een jaar geleden dat het Klokhuis opende. Dat is het trefpunt van Habbekrats in Sint-Truiden, waar alle kinderen en jongeren elke dag terechtkunnen voor hulp op maat, afwisselende activiteiten en boeiende vormingen. Het stadsbestuur van Sint-Truiden, dat het initiatief ondersteunt, kijkt met veel voldoening terug op de voorbije 365 dagen.
Een jaar geleden kreeg het voormalige jeugdcentrum De Tochtgenoot niet alleen een andere naam maar ook een nieuwe invulling. Vandaag kent iedereen deze plaats als Het Klokhuis, een warm huis waar kinderen en jongeren terechtkunnen voor kleurrijke activiteiten en professionele begeleiding.
Het Klokhuis is een trefpunt van Habbekrats in samenwerking met het stadsbestuur van Sint-Truiden. Habbekrats is een gerenommeerde organisatie die zich al bijna 30 jaar inspant voor het welzijn van kinderen en jongeren. Hiervoor kreeg de vereniging vorig jaar nog de Belgische Kinderrechtenprijs en geniet ze al enige tijd de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Paola.
Solide partner
Een jaar na de opening van Het Klokhuis blikt de stad Sint-Truiden – die het initiatief ondersteunt – tevreden terug op de voorbije opstartperiode. Het is er een druk komen en gaan van kinderen en jongeren, die er genieten van een gastvrij onthaal van de deskundige medewerkers.
“Ondertussen komen bijna 200 verschillende kinderen naar Het Klokhuis, waarvan een vijftigtal op dagelijkse basis. In totaal heeft Habbekrats hier al 276 verschillende activiteiten georganiseerd, waaraan ook ruim 2000 keer deelgenomen is. Dat zijn schitterende resultaten, die we te danken hebben aan de onvoorwaardelijke warmte die het huis uitstraalt en natuurlijk de inzet van de vrolijke begeleiders. In Habbekrats hebben we dus duidelijk een solide partner gevonden om een veilige thuishaven te creëren voor onze Truiense jeugd”, vertelt schepen van Jeugd Hilde Vautmans.
Inclusief aanbod
Voor het tweede jaar willen de organisatie en het stadsbestuur zich nog meer richten op kinderen bij wie het niet zo meezit in het leven. Bedoeling is daarom om verbindend te werk te gaan en in te zetten op intensieve begeleiding van jongeren met problemen. (Lees zeker de mooie verhalen in het bijgaande document. Die maken duidelijk dat deze aanpak hier echt zijn vruchten afwerpt.)
“Habbekrats zal ons zo bijstaan om ons vrijetijdsaanbod inclusiever te maken. De vereniging zorgt dat ook kinderen en jongeren met moeilijkheden niet uit de boot vallen, maar biedt hen net de begeleiding op maat die ze nodig hebben”, besluit burgemeester Veerle Heeren.
Meer info over de Habbekrats-werking? Kijk dan zeker op de website www.habbekrats.be, stuur een mailtje naar sint-truiden@habbekrats.be of spring binnen in Het Klokhuis (Trudobron 20).
Verhalen van kinderen en jongeren die in Het Klokhuis een warme thuis vonden
Joren*, was een terneergeslagen jongen van 11 jaar die we al ontmoetten bij de start van onze werking waar hij tot de late uurtjes in het donker en de koude alleen ronddwaalde, in de buurt van het Klokhuis.
Nu hoort Joren bij de groep jongeren die dagelijks op bezoek komen. Dankzij ons netwerk werd er samengewerkt met het CLB en de zorgcoördinator van Jorens’ school en ontmoeten we vandaag een zorgeloze jongen die zoals elk kind van zijn leeftijd lacht en speelt.
Jason*, een tiener van bijna achttien kwam ook aankloppen bij het openingsfeest, een jaar geleden. De jongen kwam zonder z’n ouders uit Afghanistan en doet er alles aan om bij te dragen aan de gastvrijheid die hij in ons land ondervond.
In het Klokhuis zet Jason zich in bij het koken of helpt hij bij het klaarzetten of opruimen.
Op de UIT-Werken kampen leerde Jason nieuwe technieken en werkervaringen waarna hij besloot zijn OKAN-afstudeerproject op zijn ervaringen bij Habbekrats te baseren.
Jason overtuigde de jury met glans en volgt nu een opleiding voeding.
Maar nog iedere week komt Jason langs en schenkt hij de begeleiders en de kinderen zijn betoverende glimlach.
* De namen zijn fictief, de cases authentiek.