Vlaanderen trekt naar de Raad van State tegen de uitbreiding van de luchthaven in Luik. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is de impact die de uitbreiding van de luchthaven op Vlaanderen zal hebben onvoldoende onderzocht en gaat de vergunningverlener voorbij aan de bezorgdheden van de Limburgse gemeenten en de Vlaamse overheid. “Zolang wij geen duidelijkheid krijgen dat de impact van de geplande uitbreiding op onze mensen en onze omgeving onderzocht werd en beperkt blijft, zullen we elke juridische stap zetten die nodig is”, klinkt het. Daarmee herhaalt de minister haar standpunt van 23 september 2022 in TruiensNieuws. 

Eind januari leverde de bevoegde Waalse minister aan Liège Airport een permis unique af, of terwijl een omgevingsvergunning, en dit voor de verdere ontwikkeling van de luchthaven in Bierset. Al herhaaldelijk in de voorafgaande procedures liet Vlaanderen, samen met de lokale besturen, weten dat ze bedenkingen heeft bij de aanpak en het gevoerde milieuonderzoek. De impact op Vlaanderen wordt daarin veel te weinig bekeken. “De luchthaven van Luik bevindt zich op 8 kilometer van de grens met Vlaanderen”, verduidelijkt minister Zuhal Demir (N-VA) van Omgeving. “Er zijn nu al op regelmatige basis klachten rond geluidshinder en slaapverstoring van inwoners uit de grensstreek. Uit metingen die het Departement Omgeving ’s nachts liet uitvoeren in Tongeren en Riemst blijkt dat een geluidsoverlast met pieken tot 70 dB en meer. Het is dan ook vreemd dat in de nieuwe vergunning op geen enkele manier wordt geduid hoe vaak er op dit moment al geluidshinder wordt veroorzaakt op Vlaams grondgebied, door welke types vliegtuigen en via welke vliegroutes. Nergens vind ik een duiding over welke impact de extra luchthavenactiviteiten op Vlaanderen zullen hebben.”

Geluid stopt niet aan een taalgrens

“De impact van de luchthavenactiviteiten op mens en omgeving stopt niet aan de grens tussen Wallonië en Vlaanderen”, vervolgt Vlaams minister Demir. “Mijn diensten hebben keer op keer onze bezwaren overgemaakt aan de Waalse collega’s, maar daar werd geen rekening mee gehouden. Zolang wij geen duidelijkheid krijgen dat de impact van de geplande uitbreiding op onze mensen en onze omgeving onderzocht werd en beperkt blijft, zullen we elke juridische stap zetten die nodig is.”

Demir schaart zich met deze beslissing pal achter twaalf gemeenten uit Vlaams en Nederlands Limburg, die ook naar de Raad van State trekken tegen de nieuwe vergunning voor de luchthaven van Luik.

Lees ook:

https://www.truiensnieuws.be/tongeren/zuid-limburg-en-minister-demir-willen-niet-weten-van-uitbreiding-luchthaven-luik/